czwartek, 10 grudnia 2015

SKŁADNIKI ODŻYWCZE- WODA

Skoro już wiemy  czym jest dieta, warto byłoby się zastanowić jak ją skomponować, aby dostarczała nam wszystkie składniki odżywcze w odpowiedniej ilości.
Najpierw musimy się dowiedzieć z czego składa się nasze żywienie.

5 podstawowych grup i woda:

WĘGLOWODANY- potocznie cukry
BIAŁKA
TŁUSZCZE
SKŁADNIKI MINERALNE
WITAMINY
WODA

Dodaję wodę, dlatego że jest najważniejszym składnikiem żywienia. Organizm człowieka składa się z 50-70% wody- DUŻO PRAWDA?! Więc musi odgrywać ważną rolę w utrzymaniu równowagi w organizmie.
Bez wody możemy przeżyć 4 do maksymalnie 7 dni.


Mimo, że nasz organizm składa się w 70% z wody, musimy dostarczać jej na bieżąco.
Woda zawiera wiele cennych składników mineralnych takich jak wapń, magnez, sód, potas oraz wpływa na nawilżenie skóry, wzmocnienie jej struktury


Ubytek płynu ustrojowego o 3% obniża poziom wytrzymałości i wydolności fizycznej, a przy 4-6% odwodnieniu dochodzi do kurczów mięśniowych.

Nazewnictwo wód, zarówno w wersji gazowanej i niegazowanej ze względu na stopień mineralizacji, jest kontrolowane przez rozporządzenie Ministra Zdrowia.



Woda mineralna 

- jest bogata w minerały, co najmniej 1000 mg/l, jest to woda:

 pochodząca z udokumentowanych zasobów podziemnych, miejsca wydobywania muszą być  zabezpieczone przed czynnikami zewnętrznymi (np.głębokość, budowa geologiczna, strefy ochronne),

musi być pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym,
musi mieć stały skład chemiczny, który będzie podany na etykiecie,
nie może zawierać żadnych dodatków, ani być uzdatniana,



Woda źródlana 
 - również bogata w minerały jednak ich ilość kształtuje się na poziomie poniżej 500 mg/l, jest to woda:
pochodząca z udokumentowanych zasobów podziemnych, również zabezpieczona przed czynnikami zewnętrznymi 
pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym,
 jednak jej skład chemiczny i właściwości mogą ulegać niewielkim wahaniom w zależności od sytuacji geologicznej podłoża,
 tak samo nie może zawierać żadnych dodatków, ani być uzdatniana,


Woda stołowa 
 - woda, zawierająca dodatki, może być uzdatniana,  która jest otrzymywana przez zmieszanie wody źródlanej lub wody podziemnej z naturalną wodą mineralną, solami naturalnymi lub innymi składnikami mineralnymi,
Woda mieszana - powstaje ze zmieszania w określonych proporcjach naturalnych wód mineralnych różniących się składem,

Woda lecznicza
  - woda z silnym stężeniem jednego lub kilku składników mineralnych. Jej długotrwałe spożycie musi być konsultowane z lekarzem, ponieważ może mieć wpływ na nasze zdrowie

Woda smakowa 
- mieszanka wód źródlanych i mineralnych aromatyzowana. Słodzona i konserwowana chemicznie.


W zależności od stopnia mineralizacji wody butelkowane dzieli się na:

Woda niskozmineralizowana - suma składników mineralnych poniżej 500 mg/l, odpowiednia do codziennego użytku, również dla kobiet w ciąży, karmiących oraz dla dzieci i osób na diecie niskosodowej,

Woda średniozmineralizowana - suma składników mineralnych 500-1500 mg/l, bogata w chlorki wapnia, ubogie w jony sodu (stosowana przy nadciśnieniu),

Woda wysokozmineralizowana - suma składników mineralnych powyżej 1500 mg/l, bogata w jony sodu, chloru, fluoru oraz wapnia i magnezu.






Polecane osobom, które ciężko pracują, sportowcom oraz pracujących w trudnych warunkach termicznych. 
Przeciwwskazania: dla dzieci oraz osób ze schorzeniami nerek i nadciśnieniem.

Przy rozlewaniu naturalnych wód mineralnych są stosowane bardzo rygorystyczne normy sterylności, dlatego ich trwałość jest najdłuższa (nawet rok, pod warunkiem nieotwierania).
Pozostałe nie dłużej niż pół roku (najlepiej jednak spożywać je w ciągu 3 miesięcy).


WODA SMAKOWA NIE JEST ALTERNATYWĄ DLA CZYSTEJ WODY!!!!!


TO BEZBARWNE NAPOJE.
Czytamy etykiety: 
TUTAJ WIDZIMY, ŻE KALORYCZNOŚĆ TEJ  "WODY SMAKOWEJ" JEST 30kcal/ szklankę


Tutaj mamy już, aż 58kcal/ szklankę

Czytając dalej widzimy, że cała kaloryczność pochodzi z cukrów prostych.
Przeliczenie jest proste:

1 łyżeczka cukru= 20kcal
czyli w 1 SZKLANCE TAKIEGO NAPOJU SA 3 ŁYŻECZKI CUKRU

A jak myślicie co z napojami "OWOCOWYMI", czy możemy się nimi napić?


1 szklanka= 115 kcal
1 SZKLANKA= 115/20= 6 ŁYŻECZEK CUKRU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dla porównania:
MNIEJ NIŻ W "NAPOJU OWOCOWYM POWYŻEJ"

Życzę smacznego
Magdalena Kołodziej
DIETETYK


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz