Najpierw musimy się dowiedzieć z czego składa się nasze żywienie.
5 podstawowych grup i woda:
WĘGLOWODANY- potocznie cukry
BIAŁKA
TŁUSZCZE
SKŁADNIKI MINERALNE
WITAMINY
WODA
Dodaję wodę, dlatego że jest najważniejszym składnikiem żywienia. Organizm człowieka składa się z 50-70% wody- DUŻO PRAWDA?! Więc musi odgrywać ważną rolę w utrzymaniu równowagi w organizmie.
Bez wody możemy przeżyć 4 do maksymalnie 7 dni.
Mimo, że
nasz organizm składa się w 70% z wody, musimy dostarczać jej na bieżąco.
Woda
zawiera wiele cennych składników mineralnych takich jak wapń, magnez, sód,
potas oraz wpływa na nawilżenie skóry, wzmocnienie jej struktury
Ubytek płynu ustrojowego o 3% obniża poziom wytrzymałości
i wydolności fizycznej, a przy 4-6% odwodnieniu dochodzi do kurczów
mięśniowych.
Nazewnictwo wód, zarówno w wersji gazowanej i niegazowanej ze względu na stopień mineralizacji, jest kontrolowane przez rozporządzenie Ministra Zdrowia.
Woda mineralna
- jest bogata w minerały, co
najmniej 1000 mg/l, jest to woda:
pochodząca z udokumentowanych
zasobów podziemnych, miejsca wydobywania muszą być zabezpieczone przed czynnikami
zewnętrznymi (np.głębokość, budowa geologiczna, strefy ochronne),
musi być pierwotnie czysta pod względem chemicznym i
mikrobiologicznym,
musi mieć stały skład chemiczny, który będzie podany na etykiecie,
nie może zawierać żadnych dodatków, ani być uzdatniana,
Woda źródlana
- również bogata w minerały jednak ich ilość kształtuje się na poziomie poniżej 500 mg/l, jest to woda:
pochodząca z udokumentowanych zasobów podziemnych, również zabezpieczona przed czynnikami zewnętrznymi
pierwotnie czysta pod względem chemicznym i
mikrobiologicznym,
jednak jej skład chemiczny i
właściwości mogą ulegać niewielkim wahaniom w zależności od sytuacji
geologicznej podłoża,
tak samo nie może zawierać żadnych dodatków, ani być uzdatniana,
Woda stołowa
- woda, zawierająca dodatki, może być uzdatniana, która jest otrzymywana
przez zmieszanie wody źródlanej lub wody podziemnej z naturalną wodą mineralną,
solami naturalnymi lub innymi składnikami mineralnymi,
Woda mieszana - powstaje ze zmieszania w określonych
proporcjach naturalnych wód mineralnych różniących się składem,
Woda lecznicza
- woda z silnym stężeniem
jednego lub kilku składników mineralnych. Jej długotrwałe spożycie musi być konsultowane z lekarzem, ponieważ może mieć wpływ
na nasze zdrowie
Woda smakowa
- mieszanka wód źródlanych i
mineralnych aromatyzowana. Słodzona
i konserwowana chemicznie.
W zależności od stopnia mineralizacji wody
butelkowane dzieli się na:
Woda niskozmineralizowana - suma składników
mineralnych poniżej 500 mg/l, odpowiednia do codziennego użytku, również dla
kobiet w ciąży, karmiących oraz dla dzieci i osób na diecie niskosodowej,
Woda średniozmineralizowana - suma składników mineralnych 500-1500 mg/l, bogata w chlorki wapnia, ubogie w jony
sodu (stosowana przy nadciśnieniu),
Woda wysokozmineralizowana - suma składników mineralnych powyżej 1500 mg/l, bogata w jony sodu, chloru, fluoru
oraz wapnia i magnezu.
Polecane osobom, które ciężko pracują, sportowcom oraz pracujących w trudnych warunkach termicznych.
Przeciwwskazania: dla dzieci oraz osób ze schorzeniami nerek
i nadciśnieniem.
Przy rozlewaniu naturalnych wód mineralnych są stosowane bardzo
rygorystyczne normy sterylności, dlatego ich trwałość jest najdłuższa (nawet rok, pod warunkiem nieotwierania).
Pozostałe nie dłużej niż pół roku (najlepiej jednak spożywać
je w ciągu 3 miesięcy).
TO BEZBARWNE NAPOJE.
Czytamy etykiety:
TUTAJ WIDZIMY, ŻE KALORYCZNOŚĆ TEJ "WODY SMAKOWEJ" JEST 30kcal/ szklankę
Czytając dalej widzimy, że cała kaloryczność pochodzi z cukrów prostych.
Przeliczenie jest proste:
1 łyżeczka cukru= 20kcal
czyli w 1 SZKLANCE TAKIEGO NAPOJU SA 3 ŁYŻECZKI CUKRU
1 szklanka= 115 kcal
1 SZKLANKA= 115/20= 6 ŁYŻECZEK CUKRU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
MNIEJ NIŻ W "NAPOJU OWOCOWYM POWYŻEJ"
Życzę smacznego
Magdalena Kołodziej
DIETETYK
Życzę smacznego
Magdalena Kołodziej
DIETETYK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz